Finncomm Airlines
Matkalippujen tarkistus

Matkustaminen » Matkalippujen tarkistus

Tiedote

Matkustusoikeuden todentamista koskeva EU-asetus astuu voimaan kaikilla EU-alueen lentoasemilla. Matkalippu katsotaan turvatarkastuksessa 29. huhtikuuta alkaen. Matkustajia pyydetään varautumaan lippujen esittämiseen.
Matkustusaikeen todentamiseen kelpaavat:

  • lentoliput ja e-lippujen tulosteet,
  • tekstiviestinä tai sähköpostina tulleet varausvahvistukset matkapuhelimesta tai kannettavalta tietokoneelta näytettynä,
  • lähtöselvityksestä tai automaatilta saadut tarkastuskortit (boarding pass) sekä
  • internetistä tulostetut tarkastuskortit sekä
  • tekstiviestinä saadut tarkastuskortit matkapuhelimesta näytettynä.

Uusi EU-asetus muuttaa varsinkin kotimaan ja Euroopan lennoilla matkustavien henkilöiden käytäntöjä, jotka ovat tottuneet liputtomaan matkustukseen. Lentoyhtiön kanta-asiakaskortille tai luottokortille tallennetut lentotiedot eivät kelpaa matkustusaikeen todentamiseen. Matkustusaie on pystyttävä esittämään muilla viranomaisen hyväksymillä matkalipuilla.

Helsinki-Vantaalla matkalippu, tarkastuskortti tai tekstiviesti esitetään lipuntarkastajalle, joka palvelee matkustajia ennen turvatarkastuksen jonotusalueelle menoa. Hiljaisina aikoina matkalippu voidaan katsoa myös turvatarkastuslinjan alkupäässä.

Matkustusaie tarkastetaan kaikilta lähteviltä matkustajilta. Myös EU:n ulkopuolelta saapuvien ja edelleen lentäen jatkavien vaihtomatkustajien liput tarkastetaan.

Uuden käytännön ei arvella hidastavan turvatarkastukseen siirtymistä, jos matkustajat varautuvat tilanteeseen ja pitävät matkalippunsa esillä. Koska tieto uudesta EU-asetuksesta ei välttämättä tavoita kaikkia, matkustajia pyydetään ainakin toukokuussa saapumaan kentälle ajoissa.

Matkustajia pyydetään huomioimaan, että matkalipun esittäminen turvatarkastuksessa ei korvaa lähtöselvitystä. Voimassa oleva matkalippu on esitettävä paitsi turvatarkastuksessa edelleen myös lähtöportilla ennen koneeseen nousua ja mahdollisessa rajatarkastuksessa.

Turvatarkastuksessa todennetaan matkustusaie, joka käytännössä tarkoittaa lupaa päästä turvatarkastetulle porttialueelle. Lähtöportilla lentoyhtiön virkailija tarkastaa, että henkilöllä on matkalippu koneeseen. Rajavartijat puolestaan tarkastavat, että matkustajalla on voimassa oleva matkalippu ja passi.

Lähde: Finavia

***

Muutoksen vaikutukset FC-matkustajille

Finncomm Airlinesin matkustajilla on jatkossa kolme tapaa osoittaa matkustusoikeutensa turvatarkastuksen yhteydessä:

1. Tulosta sähköpostilla saamasi varausvahvistus, "e-lippu" ja esitä se turvatarkastuksessa.

2. Tee lähtöselvitys verkossa osoitteessa http://www.fc.fi/check-in ja tulosta tarkastuskortti tai lähetä se tekstiviestinä puhelimeesi.

3. Tee lähtöselvitys lentoasemalla joko palvelutiskillä tai automaatilla. Lähtöselvityksestä matkustajalle tulostuu paperinen tarkastuskortti.