Finncomm Airlines

Ennen matkaa

Matkustusasiakirjat

Matkustaminen » Ennen matkaa » Matkustusasiakirjat

Matkustajan on aina pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä matkan eri vaiheissa tähän tarkoitukseen hyväksytyllä henkilöllisyystodistuksella. Muita mahdollisesti tarpeellisia matkustusasiakirjoja ovat viisumit,  lääkärintodistukset ja lääkereseptit sekä sairausvakuutus- ja matkavakuutustodistukset.

Passi tai muu henkilöllisyystodistus

Tarkista riittävän ajoissa, että matkustusasiakirjasi, kuten passi ja tarvittaessa viisumi, ovat kunnossa. Muualle kuin Pohjoismaihin matkustettaessa matkustusasiakirjaksi tarvitaan yleensä voimassaoleva passi.

Pohjoismaissa ja Suomessa matkustettaessa on syytä pitää mukana henkilöllisyystodistus henkilöllisyyden toteamiseksi. Tähän tarkoitukseen sopivat passi, kuvallinen henkilökortti tai ajokortti.
Matkustettaessa EU-maihin tai Sveitsiin, voi matkustusasiakirjana passin asemesta käyttää myös 1.3.1999 käyttöön otettua uudenmallista valokuvalla varustettua henkilökorttia.

Matkustettaessa maihin, jotka liittyivät EU:hun 1.5.2004, suositellaan vielä passin mukaan ottamista maahantuloprosessin nopeuttamiseksi.

HUOM! Muista ottaa passi tai EU:n virallinen henkilökortti mukaan Tallinnaan matkustaessasi. Virossa vaaditaan passi kaikilta seitsemän (7) vuotta täyttäneiltä. Alle 7-vuotiaat voivat olla merkittynä vanhempien passiin.

Liikuttaessa Schengenin sopimuksia soveltavasta maasta toiseen rajaviranomainen ei yleensä tarkista matkustusasiakirjaa. Matkustusasiakirja on silti oltava mukana ja on mahdollista, että jokaisen matkustajan henkilöllisyys tarkistetaan myös Schengenin sisäisillä lennoilla.

Passin tulee useissa maissa olla voimassa vähintään 3-6 kk matkan päättymisestä. Tarkista lähimmästä kohdemaan edustustosta vaadittava voimassaoloaika.
Matkalipuista, ajo- ja luottokorteista, sekä muista matkustusasiakirjoista kannattaa ottaa valokopiot mukaan matkaan. Esim. passin kuvasivun kopiosta on apua passin kadotessa. Kopiot on syytä säilyttää eri paikassa kuin varsinaiset dokumentit.

Kotiin unohtuneen passin tilalle voidaan tietyin edellytyksin kirjoittaa Suomesta lähdettäessä uusi passi Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Passiasioissa palvelee lentoaseman päivystävä poliisi.

Hyväksytyt matkustusasiakirjat Finncomm Airlinesin lennoilla

Suomen tai muun pohjoismaan kansalainen

Suomen (tai pohjoismaiden) sisäinen lento:

 • 16 vuotta täyttäneet: passi, kuvallinen henkilökortti, kuvallinen Kela-kortti tai ajokortti
 • alle 16-vuotiaat, jotka matkustavat aikuisen seurassa: ei henkilökorttia
 • 12-15-vuotiaat, jotka matkustavat yksin: passi, kuvallinen henkilökortti, kuvallinen Kela-kortti
 • alle 12-vuotiaat, jotka matkustavat yksin: asianmukaisesti täytetty yksin matkustavan lomake, saattajan ja vastaanottajan henkilöllisyys tarkistetaan
 • e-lipun tuloste suositeltava, mutta ei pakollinen

Muut Schengen-alueiden ja EU-maiden sisäiset lennot + Sveitsi (Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tsekki, Unkari, Viro):

 • passi tai 1.3.1999 käyttöön otettu uudenmallinen valokuvalla varustettu EU-standardien mukainen henkilökortti, josta kansalaisuus ja kortin voimassaoloaika käyvät ilmi (ei ajokortti). Matkustettaessa niihin maihin, jotka liittyivät EU:hun 1.5.2004, suositellaan vielä passin mukaan ottamista maahantuloprosessin nopeuttamiseksi.

EU:n ulkopuolelle suuntautuva lento:

 • passi sekä tarvittaessa voimassa oleva viisumi.

Muut EU-kansalaiset ja Sveitsin kansalaiset

Suomen, Schengen- ja EU-alueen sisäinen lento:

 • passi tai kuvallinen EU-standardien mukainen henkilökortti, josta kansalaisuus ja kortin voimassaoloaika käyvät ilmi.

EU:n ulkopuolelle suuntautuva lento:

 • passi sekä tarvittaessa voimassa oleva viisumi.

Muiden maiden kansalaiset

Suomen sisäinen lento:

 • passi

Muihin maihin suuntautuva lento:

 • passi sekä tarvittaessa voimassa oleva viisumi.

Viisumi

Monet maat vaativat lisäksi että matkustajalla on viisumi päästääkseen ko. maahan. Valmismatkaa suunnitteleva saa tietoa viisumimääräyksistä matkanjärjestäjän esitteestä tai matkatoimistosta. Itsenäisesti matkustettaessa mahdollinen viisumitarve ja sen hankinta tulee selvittää esimerkiksi sen maan viranomaisilta, jonne on tarkoitus matkustaa.

Lentoyhtiöllä ei ole lakisääteistä vastuuta tiedottaa matkustajille viisumin tarpeesta lentolipun myynnin yhteydessä.
Lisätietoja matkustusasiakirjoista ulkoministeriön sivuilta »

Rokotukset ja lääkkeet

Joihinkin maihin tarvitaan tai suositellaan rokotuksia, jotka kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa. Rokotuksista voi kysyä matkatoimistosta, terveyskeskuksesta tai Kansanterveyslaitokselta. Myös henkilökohtaisten lääkkeiden riittävyys on syytä tarkistaa ennen matkaa.

Ilmailulääkäri

Lääkärikeskus Mehiläinen Airport tarjoaa kattavat yleis- ja erikoislääkäreiden palvelut Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mehiläinen Airportissa hoidetaan nopeasti ja ammattitaitoisesti myös tapaturmat ja äkilliset sairastapaukset. Mehiläinen Airportin henkilökunnalla on asiantuntemusta myös trooppisista taudeista. Hyvät ohjeet ja tarvittavat rokotukset saat matkalle lähtiessä ja mahdollisiin matkan rasituksiin saat hoitoa heti Suomeen palattuasi. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on myös apteekki.

Sairaudenhoito EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä

Suomessa otettiin 1.6.2004 käyttöön eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka avulla on mahdollista saada välttämätön sairaanhoito oleskeltaessa tilapäisesti toisessa EU- ja ETA-maassa, sekä Sveitsissä. Kortti osoittaa, että henkilö on sairausvakuutettu jossakin näistä maista ja että hänellä on oikeus saada toisessa maassa oleskelun aikana välttämätön sairaanhoito. Suomen sosiaaliturvaan kuuluville kortteja myöntää Kansaneläkelaitos.

Matkavakuutus

Harkitse oman matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen ottamista matkalle. Matkavakuutus tarjoaa lisäturvaa tilanteissa joissa lentoyhtiö ei ole velvollinen korvaamaan matkustajalle esimerkiksi lennon myöhästymisestä tai peruuntumisesta seurannutta haittaa. Jos matkustat paljon, kannattaa hankkia jatkuva matkavakuutus.